- Pasteurer i anlegget har til oppgave å temperaturbehandle produkter på en slik måte at paseuriseringsforskriften overholdes og at produksjonsspesifikasjonene imøtekommes. Disse produktene kan være råmelk, fløte, ferdigblandet base, grensemelk.
Emnet er ikke validert, men bruk gjerne den tilgjengelige informasjonen i ditt arbeide.
- Pasteurer består ofte av et antall komponenter som arbeider tett sammen:
- Balansekasse: Balansekassen passer på at pasteuren hele tiden har væske å ta av.
- Temperaturkontroll: Temperaturkontrollerne brukes i flere steg i pasteuren. De passer på at den er sterilisert før pasteurisering og gir temperaturomslag hvis pasteuriserings temperaturen går under 72°C.
- Damp- /hettvann-regulering: Regulerer pasteur temperaturen så denne holder seg innenfor +/- 0.5 grader. Dette er ofte en kaskaderegulator, som behandler endringer i prosessen raskt.
- Regulator kapasitet: Ved å klikke på denne, kan kurver over kapasitetreguleringen fåes frem. Manuell hastighet kan innstilles her.
- Regulator pasteuriserings temperatur: I denne menyen ser vi pasteuriserings temperaturen. Kurver kan også fåes frem her. Hvis manuelt settpunkt ønskes settes dette her.
- Pasteur: All betjening av pasteuren kjøres her (se pasteur).
- Kapasitetsmeny: I kapasitetsmenyen legges ønsket kapasitet på produkt eller mot en bestemt tankgruppe (se pasteuer kapasitetmeny).
- Volummeny: I denne legges den tanken det skal kjøres mot, og ønsket volum mot denne (se pasteurmeny).
Emnet er ikke validert, men bruk gjerne den tilgjengelige informasjonen i ditt arbeide.
- En pasteur har 6 funksjoner. Hver funksjon er delt opp i forskjellige steg. Operatør panelet for pasteuren kommer frem ved å klikke på pasteurobjektet og funksjonene velges ved å klikke på dem. Det er kun tillatte (mulige) funksjoner som er svarte.
- Pasteurisering: Pasteuren startes og kjøres opp. Ved vanlig pasteurisering vil separatoren starte automatisk. Når seperatoren har kommet opp i hastighet kan pasteuren ta inn veske. Etter at pasteuren har temperatur stabilisert seg i steg 13 legges tanker det skal kjøres mot i pasteurmenyen. Dette kan også i enkelte tilfeller gjøres med en gang. Samtidig legges det også inn tanker å kjøre fra i linjemenyen til pasteuren.
- Termisering: Ved termisering må det være innlagt tanker å kjøre mot før en starter pasteuren. Ved automatisk separator og pasteur vil da separatoren ikke vil starte før i steg 40, og være med på vasken. Når termiseringen er ferdig, når valgt antall liter er kjørt eller leverende tank er tom vil det startes vask automatisk på pasteuren.
Nedenfor følger en beskrivelse av funksjonene for pasteuerene.
- Følgende stegsekvens med beskrivelser klargjør detaljene:
Vedlegg 1, Pasteur steg
- Oppstart
- Steg 0: Venter på start av pasteuren.
- Steg 1: Venter på separator skal komme opp i hastighet før sterilisering.
- Steg 2: Venter på start av vaskekurs for sterilisering over vaskestasjon.
- Steg 3: Venter på klarsignal fra separator standby.
- Steg 4: Ved internsteriliser av pasteuren går man direkte til steg 4 fra steg 1.
- Steg 5: Venter på at vaskekursen skal bli ferdig med steriliseringen.
- Steg 6: Venter eventuelt på at pasteuren skal nå steriliseringstemperatur.
- Temperaturstabilisering
- Steg 10: Pasteuren tar inn kaldt vann frem til balansekassen for å temperaturstabilisere pasteuren.
- Steg 11: Pasteuren drenerer balansekassen for varmt vann.
- Steg 12: Det kjøres kaldt vann inn på pasteuren for å temperaturstabilisere pasteuren på driftstemperaturer.
- Klar for fylling
- Steg 13: Pasteuren ligger og venter på at temperaturene på kald og varm side skal komme innenfor de spesifiserte verdiene eller at leverende tanker blir lagt inn i menyene.
- Steg 14: Venter på fyll valg fra menyen eller på at mottagende tank skal legges inn i menyen.
- Steg 20: Systemet fylles opp med produkt frem til balansekassen.
- Steg 21: Drenerer balansekassen for vann.
- Steg 22: Produkt fylles frem til Alfast.
- Steg 23: Produkt fylles frem til utgang av pasteur.
- Steg 25: Vann melk til eventuelt grensemelksystem.
- Sirkulasjon og produksjon
- Steg 29: Produkt fremme ved tank og pasteuren på sirkulasjon. Ved feil vil pasteuren legge seg i steg 29.
- Steg 30: Pasteuren i produksjon og produkt inn på tank.
- Tømming
- Steg 40: Tømming av pasteuren er startet. Drenering av produkt mot balansekassen. For fløte pasteuren vil dette si at råfløtetanken skylles og dreneres.
- Steg 41: Skyller etter med vann frem til balansekassen.
- Steg 42: Drenering av produkt i balansekassen.
- Steg 43: Vann frem til alfast.
- Steg 44: Alfast på full skumming vann frem til råfløtetank.
- Steg 45: Vann ved utgang av pasteur.
- Steg 46: Vann/melk til eventuelt grensemelksystem.
- Steg 49: Vann fremme ved mottagende tank. Pasteuren ligger på sirkulasjon med vann og venter på vask eller eventuell en ny produktoppfylling.
- Vask
- Steg 50: Sirkulasjon med vann. Vask av pasteuren er valgt men vaskekursen er opptatt.
- Steg 51: Vask av pasteuren pågår.
- Steg 52: Drenering av pasteuren etter vask.
- Spesialprosedyrer ved blandet produkt (vann/produkt).
- Steg 90: Blandet produkt ved fylling
- Steg 94: Blandet produkt ved tømming
- Spesialprosedyrer ved omløp (Trykk og ved Flow eller Temperatur ved kun ytre sirkulasjonsventiler).
- Steg 96: Pasteuren har hatt overkapasitet i forhold til holdercellen og pasteuren venter på oppvarming av pasteuren.
- Steg 97: Temperaturstablisering etter omløp.
Emnet er ikke validert, men bruk gjerne den tilgjengelige informasjonen i ditt arbeide.
- .
Emnet er ikke validert, men bruk gjerne den tilgjengelige informasjonen i ditt arbeide.
- .
Emnet er ikke validert, men bruk gjerne den tilgjengelige informasjonen i ditt arbeide.
Funksjonene i startmenyen.
- Start
- Pasteuren og separatoren starter oppkjøringen dvs sterilisering og temperaturstabilisering.
- Fylling
- Pasteuren fylles opp med produkt.
- Sirkulasjon
- Pasteuren legges på sirkulasjon med produkt.
- Produksjon
- Pasteuren legges i produksjon
- Tømming
- Pasteuren tømmes for produkt.
- Vask
- Pasteuren settes på vask.
- Stopp
- Pasteuren og seperatoren stopper, dvs legges i steg 0, dermed må pasteuren startes opp med sterilisering igjen.
Funksjonene i pasteurmenyen.
- Betjening:
- Klikk på objektet meny.
- Klikk på hvit rektangel på menyen for melk.
- Skriv inn mottagende tank, produkt og volum med følgende syntaks Tank-Produkt-Volum. F.eks. 12-15-30000.
- Ruten nederst mot høyere viser produsert.
- Menyen har køsystem slik at informasjonen kan køes opp, da med tank i samme tankgruppen.
- Informasjon kan viskes ut ved å klikke på det man ønsker å viske ut for deretter å klikke på viskelæret.
- Når pasteuren når det innstilte volumet legger den seg på sirkulasjon.
Funksjonene i pasteur kapasitetsmenyen.
- Hvis man ønsker å kjøre forskjellige kapasiteter på forskjellige produkter eller mot forskjellige tankgrupper, kan dette gjøres ved å legge inn verdier i kapasitets menyen.
· Klikk på kapasitetsmenyen.
- Legg inn ønskede verdier ved å klikke på den aktuelle ruten og skrive inn verdien.
- Tankgruppe er tankgruppen som det skal kjøres mot.
- Produkt er produktkoden som det aktuelle produktet har.
- Kapasiteten er den kapasiteten som produktet skal kjøres mot den aktuelle tankgruppen.
Emnet er ikke validert, men bruk gjerne den tilgjengelige informasjonen i ditt arbeide.
- .
Emnet er ikke validert, men bruk gjerne den tilgjengelige informasjonen i ditt arbeide.
- .
Emnet er ikke validert, men bruk gjerne den tilgjengelige informasjonen i ditt arbeide.
- .
Emnet er ikke validert, men bruk gjerne den tilgjengelige informasjonen i ditt arbeide.